Motto:

Motto: Mám zkušenosti z práce v hygienické službě a řízení zdravotnictví. Věřím, že tyto mé zkušenosti budou pomáhat kolegům v péči o jejich ordinace.

sobota 11. dubna 2020


Aplikaci eRouška připravila iniciativa COVID19CZ, která sdružuje nezávislé odborníky v IT oblasti včetně Seznamu. Záštitu nad aplikací převzalo Ministerstvo zdravotnictví.
Článek
Od soboty si lidé mohou nainstalovat do mobilních telefonů aplikaci eRouška. Díky ní budou moci hygienici snadno zjistit, s kým se v minulých dnech potkali.
„Aplikace slouží jako automatický notýsek, do kterého se zapisují anonymní ID zařízení, se kterými jste přišli do styku. Tento notýsek je uložen jen ve vašem telefonu a o odeslání hygieně rozhodnete jen vy sami, pokud vás o to pracovník hygieny požádá,“ popsal aplikaci jeden z jejích autorů Vojtěch Komenda.
eRouška využívá Bluetooth technologii a zaznamenává data o mobilech v okolí, které mají aplikaci také nainstalovanou. Měří a ukládá také sílu bluetooth signálu - tedy to, jak blízko daný člověk byl.
Pokud se u uživatele aplikace zjistí koronavirus, může hygienikům data poskytnout. „Uživatel odešle anonymizovaná data. Pouze prověření hygienici mají přístup k zabezpečenému rozhraní, ve kterém mohou spárovat identifikátory z aplikací s telefonními čísly, která uživatelé zadali při registraci,“ ujišťují autoři z COVID19CZ.
Aplikace neeviduje polohu a data nejsou podle autorů nikde sdílena. Ukládají se po dobu jednoho měsíce přímo v telefonu majitele a bez jeho souhlasu k nim nikdo nemá přístup, tedy ani hygienici.
„eRouška výrazně ulehčí a extrémně zrychlí hygienikům vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele,“ dodal Komenda.
Aplikace má pomoci s Chytrou karanténou, kterou se zatím státu nepodařilo úspěšně rozběhnout. Na úspěchu Chytré karantény má přitom záviset postupné uvolňování opatření proti pandemii.
Iniciativa COVID19CZ už dříve spustila jinou součást Chytré karantény - možnost sdílení polohy. Díky tomu mohou hygienici při pohovoru s nakaženým sestavit takzvanou vzpomínkovou mapu, kde se v posledních dnech pohyboval. Sdílení polohy už si zapnulo více než 925 tisíc Čechů.


Žádné komentáře:

Okomentovat